Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η 178η επέτειος της μεσσηνιακής επανάστασης του 1834 εορτάζεται την Κυριακή


Υπήρξε ο προπομπός της επανάστασης του 1843 για το Σύνταγμα

Η 178η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 θα εορταστεί την Κυριακή, 23 Σεπτέμβρη, στο Πάνω Ψάρι, Μεσσηνίας, τον χώρο άπ΄όπου και ξεκίνησε, με πρωτοβουλίας των τοπικών συλλόγων της περιοχής, του Δήμου Οιχαλίας και της Περιφέρειας Πελοππονήσου.


Η επανάσταση του 1934 είναι η πρώτη κοινωνική επανάσταση στην Ελλάδα και θεωρείται προπομπός της επανάστασης του 1843 για το Σύνταγμα. Πρωτεργάτες της ήταν οι οπλαρχηγοί του '21 Δημητράκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας, οι οποίοι εστράφησαν κατά της Αντιβασιλείας.


Αιτήματά της είχε την ανατροπή της βαριάς φορολογίας των αγροτών (φόρος της δεκάτης), την απελευθέρωση των Κολοκοτρώνη - Πλαπούτα που ήταν φυλακισμένοι στις φυλακές του Ναυπλίου και την παραχώρηση Συντάγματος.



Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί έξω από το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, στο Πάνω Ψαρι, έχουν προσκληθεί και θα παραυρεθούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές της περιοχής, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων και των τοπικών συλλόγων της Τριφυλίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...