Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σύγχυση και οργή φέρνει η διαθεσιμότητα



Η εφαρμογή του καθεστώτος της διαθεσιμότητας προκαλεί σύγχυση, οργή και αγανάκτηση μεταξύ των υπαλλήλων στο Δήμο Καλαμάτας. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας εξακολουθεί να αρνείται την αποστολή στοιχείων, ενώ οι εργαζόμενοι που ίσως εμπίπτουν στις διατάξεις του μέτρου αγνοούν, τουλάχιστον, αν πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ή να σταματήσουν να προσέρχονται στην υπηρεσία.
«Αυτό που έχει γίνει με τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θεωρώ ότι είναι εγκληματικό και ανήθικο. Έχω υποχρέωση να αγωνίζομαι για εργαζόμενους που είναι εδώ 20 και 25 χρόνια. Πολλοί από αυτούς είναι χρήσιμοι και καλύπτουν ανάγκες του Δήμου. Μάλιστα, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να μας παρακάμψουν και να εφαρμόσουν την απόφαση, αυτή θα είναι μια πραξικοπηματική ενέργεια. Ο εκάστοτε δήμαρχος είναι προϊστάμενος», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι απέστειλε «εντέλεσθε» στους υπηρεσιακούς παράγοντες με το οποίο τους ζητά να μην αποστείλουν στο υπουργείο τα στοιχεία που ζητούνται προκειμένου να βγουν σε εργασιακή διαθεσιμότητα υπάλληλοι. 
Ο δήμαρχος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου τόνισε δε ότι η διαθεσιμότητα είναι απόλυση, «να μην κοροϊδεύουν».
Ο κ. Νίκας σημείωσε, επίσης, ότι κάλεσε, ως πρόεδρος της ΠΕΔ, όλους τους άλλους δημάρχους της Πελοποννήσου να πράξουν το ίδιο και επέμεινε ότι «υπάρχουν ηθικά ζητήματα. Δεν μπορούμε να κόβουμε κεφάλια, δεν μπορούμε να σκοτώνουμε ανθρώπους, να τους πετάμε σαν στυμμένες λεμονόκουπες». Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτή την εποχή μιλάμε για λίγες χιλιάδες υπαλλήλους που θα απολυθούν, όμως το πλάνο προβλέπει σε ένα βάθος χρόνου συνολικά 150.000!».
Για πολλούς εργαζόμενους, και παρά τη στάση των Δήμων, οι απορίες θα λυθούν με τον πιο απρόσωπο τρόπο, στο ΑΤΜ που θα αναζητήσουν το μισθό τους πριν από το τέλος του μήνα. Εκεί θα αντικρίσουν την πικρή αλήθεια, ακόμη και αν ακούν υποσχέσεις ότι τελούν υπό προστασία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Δήμων, όπου εκτιμάται ότι εργάζονται περισσότεροι από 20.000 διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός ΑΣΕΠ, η κατηγορία δηλαδή που επελέγη πρώτη ως εξοβελιστέα.
Οι υπάλληλοι της κατηγορίας αυτής τίθενται με τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου σε διαθεσιμότητα με μειωμένες αποδοχές (75%) και μετακινούνται-μετατάσσονται υποχρεωτικά εντός έτους, διαφορετικά απολύονται. Το ίδιο ισχύει με όσους ελέγχονται για ποινικά-πειθαρχικά αδικήματα, που τίθενται σε αργία με μειωμένες αποδοχές, ακόμη και αν δεν υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να απολυθούν.
Στους περισσότερους Δήμους υπάρχουν ήδη αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που αντιτίθενται στις απολύσεις και υποσχέσεις ότι δε θα σταλούν στοιχεία. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισε, όμως, ότι οι διαθεσιμότητες και οι αργίες υπαλλήλων ισχύουν ούτως ή άλλως από την Τρίτη, είτε δοθούν στοιχεία από τις υπηρεσίες εντός πενθημέρου είτε όχι.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...