Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Τα «δυνατά χαρτιά» της Μεσσηνίας σε καιρό κρίσης

ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ
Από τα σπουδαιότερα ελληνικά προϊόντα που βγαίνουν στο εξωτερικό είναι το φημισμένο μεσσηνιακό ελαιόλαδο και οι πασίγνωστες σε ολόκληρο τον κόσμο ελιές Καλαμών. Η συγκομιδή τους στη Μεσσηνία ξεκινά αυτή την εποχή, ώστε σε λίγο να πάρουν το δρόμο της κατανάλωσης και των εξαγωγών. Τι λένε, όμως, οι τυποποιητικές - εξαγωγικές επιχειρήσεις; Με δεδομένη την οικονομική κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, πώς βλέπουν να κινούνται φέτος οι εξαγωγές στα συγκεκριμένα προϊόντα;

Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος 
Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου
«Όλο λέμε για εξαγωγές, ότι αυτό θα σώσει την ελληνική οικονομία, αλλά στην ουσία δε γίνεται τίποτα. Πρέπει και η πολιτεία να κάνει κάτι. Αυτή τη στιγμή ο καθένας προχωράει όπως μπορεί μόνος του. Το ξέρετε ότι στην Ιταλία, το δικό τους λάδι, το “Made in Italy”, όταν εξάγεται το επιδοτεί η χώρα; Και τα χρήματα της ενίσχυσης πηγαίνουν στον παραγωγό και τον εξαγωγέα. Έτσι το λάδι μπορεί να πουληθεί και σε πιο ανταγωνιστική τιμή. Και η Ιταλία έχει κρίση, αλλά αυτό το κομμάτι δεν το αφήνει, στηρίζει τις εξαγωγές της» μας λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου, Ηλίας Κανάκης. 
Προσθέτει ότι σήμερα οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας: «Έχει χαθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Για να σε πληρώσουν, πρέπει πρώτα να παραλάβουν το προϊόν. Για να τους στείλεις, όμως, προϊόν πρέπει να έχεις χρήματα για να το αγοράσεις. Και οι τράπεζες δε δανείζουν. Εγώ, για παράδειγμα, έχω μπει σε πρόγραμμα του ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Προϊόντων), δηλαδή δανείζομαι δικά του χρήματα μέσω τράπεζας, αλλά και πάλι με δυσκολία μού τα δίνει η τράπεζα, παρότι δεν είναι δικά της».

Τζένη Γυφτέα, διευθύνουσα 
σύμβουλος ΑΓΡΟΒΙΜ A.E.
«Δυσκολίες υπάρχουν για όλους, όμως εάν είσαι οργανωμένη, σοβαρή επιχείρηση και δουλεύεις σωστά, ο κόσμος σε γνωρίζει και σε εμπιστεύεται. Εμείς έχουμε ένα σταθερό πελατολόγιο, οι πελάτες μάς ξέρουν, δουλεύουμε μαζί τους χρόνια, οπότε δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα αξιοπιστίας» παρατηρεί η Τζένη Γυφτέα, διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. 
Όπως συμπληρώνει, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα προϊόντα της εταιρείας της είναι μεγάλο και οι παραγγελίες πηγαίνουν καλά. «Με τους πελάτες μας “έξω” δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Για το τι γίνεται “μέσα” υπάρχει μια ανησυχία. “Μέσα” δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

Κώστας Κατσούλης, 
πρόεδρος ΕΑΣ Μεσσηνίας
Από την πλευρά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ο πρόεδρός της Κώστας Κατσούλης δεν ανησυχεί για τη συγκέντρωση προϊόντος, όσον αφορά στις εξαγωγές. «Προϊόν θα έχουμε από τα μέλη μας. Εφόσον είναι μέλη του συνεταιρισμού, θα φέρουν και το λάδι τους και τις ελιές τους, όπως έφεραν και τη σταφίδα. Είναι, άλλωστε, κάτι που προβλέπει ο νέος συνεταιριστικός νόμος. Τα μέλη να δίνουν την παραγωγή τους στο συνεταιρισμό. Το προέβλεπε και ο παλιός, απλώς τώρα θα γίνει πράξη». 
Σημειώνεται ότι για χθες βράδυ είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Ελαιολάδου και Ελιάς στην ΕΑΣ, εν όψει της δράσης της κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο (τιμές αγοράς, συγκέντρωση προϊόντος κ.λπ.).

Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...