Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

87 τόνοι ξύλων κατασχέθηκαν το 2012 από το Δασαρχείο Καλαμάτας



Δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση λαθροϋλοτομίας στην εδαφική περιφέρεια του Δασαρχείου Καλαμάτας, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε στο «Θάρρος» ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας.

Πλην μίας περίπτωσης στις αρχές του φθινοπώρου, ούτε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και τα κατά τόπους τμήματα έχει αναφερθεί κλοπή καυσόξυλων ή λαθροϋλοτομίας.

Κατά τον κ. Κατσίποδα, το 2012 υποβλήθηκαν συνολικά 20 μηνύσεις για λαθροϋλοτομία και κατασχέθηκαν περίπου 87 τόνοι ξύλων (157,25 χωρικά κυβικά μέτρα), κυρίως πουρνάρι και αριά. Επίσης, κατασχέθηκαν τρία (3) αγροτικά αυτοκίνητα, δύο (2) φορτηγά, δύο (2) τρακτέρ και δύο (2) αλυσοπρίονα.



Αιτήσεις

Όπως σημείωσε ο κ. Κατσίποδας, κατά τον Ιανουάριο (μέχρι στιγμής) δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι στην περιοχή μας ο καιρός είναι πιο ήπιος, αλλά και η διάθεση ξύλων από καμένες περιοχές του Ταϋγέτου.

Μάλιστα, στο Δασαρχείο Καλαμάτας κατατέθηκαν συνολικά 366 αιτήσεις και, τελικά, ενδιαφέρθηκαν να πάρουν ξύλα 246 άτομα. Συνολικά, δόθηκαν 738 χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου μαύρης πεύκης και ελάτου από τον Ταΰγετο.

«Αυτή η δυνατότητα “εκτόνωσε” σημαντικό μέρος από τις ανάγκες της περιοχής της Καλαμάτας σε καυσόξυλα. Τώρα εξετάζονται αιτήματα πολιτών για κοπή δέντρων σε αγροκτήματα. Έχουν ήδη ικανοποιηθεί πολλά αιτήματα και συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων», τόνισε ο κ. Κατσίποδας.



Έλεγχοι

Το Δασαρχείο έχει αρμοδιότητα και διενεργεί ελέγχους σε χώρους αλλά και οχήματα που διακινούν ξύλα. Όπως διευκρίνισε, όμως, ο δασάρχης, ιδιαίτερα σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης που μεταφέρουν ξύλα που δεν είναι δασικά, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί η προέλευση. Παρά ταύτα, γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, ακόμα και σε οχήματα που μεταφέρουν ξύλα από ελιές.

Της Βίκης Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...