Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Περισσότεροι νέοι μάζεψαν φέτος ελιές


Διέξοδο στην παραγωγή ελαιόλαδου από τα λιόδεντρα της οικογένειάς τους αναζητούν όλο και περισσότεροι νέοι. Οπως διαπιστώνουν γεωπόνοι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης, με τους οποίους μιλήσαμε, φέτος το ενδιαφέρον για το μάζεμα της ελιάς ήταν μεγαλύτερο από ιδιώτες - ειδικά από νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία.




Οσον αφορά την κίνηση στα καταστήματά τους σχετικά με τον απαραίτητο εξοπλισμό για το λιομάζωμα, αυτή διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Λιόπανα, δέμπλες, σακιά και διάφορα απαραίτητα εργαλεία είχαν αρκετή ζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής, η οποία σταδιακά ολοκληρώνεται.

Ο Κώστας Λαμπρινός εκτιμά πως σημαντικό ρόλο στην αυξημένη κίνηση κατά τη διάρκεια της φετινής ελαιοκομικής περιόδου έπαιξε και η τιμή του λαδιού. Και αυτό γιατί διαπίστωσε πως κάθε φορά που η τιμή έπαιρνε τα πάνω της, το ενδιαφέρον για εργαλεία κι εξοπλισμό ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως ρόλο εκτιμά πως έπαιξε η καλή καρποφορία των δέντρων, στην οποία αποδίδει το 50% της αύξησης της κίνησης. Γενικά πάντως, φέτος παρατήρησε πως ήταν πολύ περισσότεροι εκείνοι που θέλησαν να μαζέψουν οι ίδιοι τις ελιές τους, αποφασισμένοι να μην αφήσουν... ούτε δέντρο ανεκμετάλλευτο.

Ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος διαπίστωσε πως περισσότεροι ιδιώτες, ειδικά νέοι, μάζεψαν φέτος ελιές. Πολλοί μάλιστα δεν είχαν καμία απολύτως προηγούμενη εμπειρία, όμως έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον για το μάζεμα της ελιάς. Στο κατάστημά του η αγοραστική κίνηση διατηρήθηκε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, όσον αφορά τα απαραίτητα για την ελαιοσυγκομιδή.

Ο Ηλίας Πετρουλάκης παρατήρησε πως γενικά υπήρξε κίνηση καθ' όλη αυτή την περίοδο, προσαρμοσμένη βέβαια στο γενικότερο οικονομικό κλίμα - με τον κόσμο να συγκρατείται στις αγορές του και να περιορίζεται σε ό,τι είχε απόλυτη ανάγκη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...