Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ουδείς ασχολείται με τους τσιγγάνους - Υπάρχουν μόνο τα ανεπίσημα στοιχεία της Εκκλησίας



Στη Μεσσηνία κατοικούν τουλάχιστον 2.000 τσιγγάνοι -εκ των οποίων οι 700 παίρνουν προνοιακά επιδόματα-, ενώ ο καταυλισμός της Μπιρμπίτας οδεύει προς διάλυση καθώς Περιφέρεια, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσονται κατά της γκετοποίησης. Αυτά ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία από την απογραφή που έκανε η… Εκκλησία - αφού δήμοι και Περιφέρεια ασχολούνται μόνο θεωρητικώς με την τσιγγάνικη παραβατικότητα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία της Μπιρμπίτα δαπανήθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα οι άρχοντες λένε ότι δεν είναι καταυλισμός, αλλά… κατασκήνωση για τη στέγαση των διερχόμενων τσιγγάνων.

Την ίδια στιγμή κανένας από τους άρχοντες δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει απογραφή τόσο των τσιγγάνων συνολικά όσο και των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, αφενός για να διαπιστώσει τις ανάγκες που υπάρχουν και αφετέρου για να εξακριβώσει αν γίνεται σωστή κατανομή των κοινωνικών δαπανών. 


Προς διάλυση η Μπιρμπίτα 

Κατά της γκετοποίησης των τσιγγάνων τάσσονται Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπουργείο Εσωτερικών και Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναλειτουργία της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα βρίσκεται λοιπόν στον αέρα, αν δεν έχει ήδη εγκαταλειφθεί και απορριφθεί. Και η απόρριψη της αποκατάστασης σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη της κατασκήνωσης και... οριστική διάλυση των εγκαταστάσεων που έχουν απομείνει και για τις οποίες το ελληνικό κράτος διέθεσε συνολικά κοντά στα 4 εκατ. ευρώ(!) μαζί με την αγορά των οικοπέδων (και στη Μακαρία).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις της ηγεσίας της Περιφέρειας, προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις ερωτήσεις των συμβούλων Νίκου Γόντικα και Νίκου Πατσαρίνου, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.

«Η Περιφέρεια είναι κατά της γκετοποίησης. Το θέμα των τσιγγάνων έχει διαστάσεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές», είπε ο κ. Αλευράς και επανέλαβε πως θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στην Περιφέρεια το Φεβρουάριο, με την παρουσία και της υπεύθυνης επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους τσιγγάνους.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι και το υπουργείο είναι κατά της γκετοποίησης, υπενθυμίζοντας πως στην πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών ο ειδικός γραμματέας κ. Συρίγος ενημέρωσε ότι «αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι’ αυτό και η Μπιρμπίτα εγκρίθηκε σαν κατασκήνωση και όχι για μόνιμη διαμονή». Διευκρίνισε ότι στην Μπιρμπίτα έπρεπε να κατοικούν οι τσιγγάνοι που έρχονταν στην περιοχή για εποχική δουλειά (στα κτήματα για τις πατάτες, για παράδειγμα) και να εναλλάσσονται ανάλογα με τις δουλειές.

Ο κ. Αλευράς υποστήριξε ότι «το υπουργείο και η Ε.Ε. δε χρηματοδοτούν αποκατάσταση ζημιών, που στην περίπτωση της Μπιρμπίτας ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ». Και κλείνοντας κατηγόρησε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και δήμους, λέγοντας: «Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που εξελίσσονται μέχρι το 2014. Δυστυχώς, στην περιοχή μας δεν είχε υποβληθεί κανένα πρόγραμμα το 2009 από κανένα βαθμό αυτοδιοίκησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...