Ραγδαία αύξηση διαζυγίων στην Καλαμάτα
Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή
Ραγδαία αύξηση των διαζυγίων έχει καταγραφεί τη χρονιά που διανύουμε, που φτάνει και ίσως ξεπερνά το 30%, με την ιδιαιτερότητα ότι τα περισσότερα αφορούν νιόπαντρους και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατάθεσης διαζυγίου από γεννηθέντα το 1938!
Μια άλλη κατηγορία είναι αυτή ζευγαριών που μηχανεύονται ακόμη και… εικονικά διαζύγια, προκειμένου να αποκομίζουν φορολογικά και όχι μόνον οφέλη.
Σχεδόν τα διπλάσια
Σε σύγκριση με το 2010 και το 2011, τα διαζύγια αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Καλαμάτας έχουν παρουσιάσει αύξηση άνω του 30%. Κατά τη διαδικασία του Μονομελούς Εκούσιας, κατατίθενται συνεχώς αιτήσεις και μπορεί να συζητούνται 7-8 κάθε φορά. Φέτος, από την έναρξη του δικαστικού έτους, στις 7 Σεπτεμβρίου, μέχρι και σήμερα, έχουν συζητηθεί 44 διαζύγια, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα 26.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον κατατίθενται πολλά διαζύγια από φρεσκοπαντρεμένα ζευγάρια, με χρόνο κοινής ζωής από 6 έως 12 μήνες το πολύ. Επίσης, τα στοιχεία από τις αιτήσεις που κατατίθενται δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί τα διαζύγια που ζητούν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που μπορεί να είναι και άνω των 70.
Η ασυμφωνία χαρακτήρων μπορεί να είναι μια τυπική δικαιολογία για πολλά από αυτά τα διαζύγια, όμως οι βαθύτεροι λόγοι είναι πλέον οικονομικοί. Σε πολλές περιπτώσεις, ζευγάρια για οικονομικούς λόγους αποφασίζουν να συγκατοικήσουν με τα πεθερικά, με επόμενο βήμα την κατάθεση διαζυγίου.
Και εικονικά
Από την εμπειρία πελατών που έχουν προσέλθει στο γραφείο της για νομικές συμβουλές τέτοιου είδους, η δικηγόρος Δέσποινα Τσιλιβαράκη σημείωσε ερωτώμενη από το «Θάρρος» ότι τα περισσότερα αιτήματα πλέον αφορούν συναινετικό διαζύγιο. Η δε πλειοψηφία των ατόμων που προσέρχονται στο γραφείο για να ξεκινήσουν διαδικασία διαζυγίου είναι γυναίκες. Αυτές φαίνεται ότι κάνουν πλέον το πρώτο βήμα.
Παράλληλα, έχουν «φανεί» και περιπτώσεις εικονικών διαζυγίων για οικονομικούς λόγους. Ζευγάρια επικαλούμενα ότι είναι σε διάσταση και έχουν κινηθεί για την έκδοση διαζυγίου, ζητούν την αυτοτελή φορολόγησή τους και τη διαγραφή του ΑΦΜ του/της συζύγου.
Αυτή η μεταβολή δημιουργεί σειρά από έννομα αποτελέσματα, τα οποία απορρέουν από τα μικρά ή μηδενικά έσοδα που δηλώνει ο ένας εκ των δύο συζύγων, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να τύχουν μία σειρά από προνόμια: από το επίδομα της Πρόνοιας μέχρι τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Στο εικονικό διαζύγιο, μπορεί η «διαζευγμένη» σύζυγος να πάρει την επιστροφή φόρου που δικαιούται, κάτι που δε θα γινόταν αν ο σύζυγος πρέπει να πληρώσει, καθώς στην κοινή φορολογική δήλωση οι δύο σύζυγοι είναι συνυπόχρεοι.
Ακόμη, με το εικονικό διαζύγιο οι αιτούντες προσπαθούν να αποφύγουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, λόγω οφειλών του συζύγου ή της συζύγου προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς τρίτους.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου