Με επιτυχία συνεχίζεται στο ΤΕΙ Καλαμάτας το Διεθνές Σεμινάριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, στο οποίο διδάσκουν τρεις παγκοσμίως διακεκριμένοι γευσιγνώστες, η Ισπανίδα Angeles Calvo Fandos, ο Ιταλός Antonio Giuseppe Lauro και ο Αμερικανός Paul Vossen.
Οι εκπαιδευόμενοι έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Τη μία συνθέτουν τα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ και την άλλη στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.
Το σεμινάριο έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο, ενώ το επίσημο καλωσόρισμα των εκπαιδευτών έγινε την Κυριακή το βράδυ στο χώρο του ΤΕΙ.
Εκεί ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς της Π.Ε. Μεσσηνίας, που συμμετέχει στη διοργάνωση του σεμιναρίου, το οποίο στηρίζει και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Για ένα πολύ καλό πρόγραμμα με εκπαιδευτές υψηλού επιπέδου, μας μίλησε ο Βασίλης Δημόπουλος, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Καλαμάτας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ιδρύματος, που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η πιστοποίηση και διεθνοποίηση της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ, αλλά και η στήριξη της παραγωγικής οικονομίας στον τομέα του ελαιολάδου, των αγροτών - παραγωγών, τυποποιητών, ελαιοτριβέων, και όποιου άλλου ενδιαφέρεται για το ποιοτικό ελαιόλαδο.
«Τα μέλη της ομάδας μας, έχουν εμπειρία από τα δικά μας λάδια, αλλά τώρα θα μπορέσουν να γνωρίσουν και τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων διαφορετικών ποικιλιών που καλλιεργούνται σε άλλες χώρες. Έτσι θα αποκτήσουν μια ευρύτερη γνώση για το τι σημαίνει οργανοληπτική αξιολόγηση, όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές».
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει ο κ. Δημόπουλος την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί στο «Elite», με θέμα «Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης», όπου μπορεί να συμμετέχει όποιος ενδιαφέρεται, με κόστος 15 ευρώ (η συμμετοχή στο σεμινάριο κοστίζει 450 ευρώ, ενώ χορηγοί είναι το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και η εταιρεία Blauel).
«Όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι άσχημες, ο καταναλωτής αναζητεί φθηνότερες και χαμηλότερες ποιότητες προϊόντων, οπότε οι παραγωγοί προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα. Έχει μεγάλη σημασία το να διατηρήσουμε, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, την ποιότητα στο ελαιόλαδο» λέει ο κ. Δημόπουλος. Επισημαίνει δε το γεγονός ότι και οι τρεις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.
Οι εκπαιδευτές
και τα θέματα
Angeles Calvo Fandos - Ισπανία
Εμπειρογνώμονας γευσιγνωσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και Panel Leader της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου της Καταλονίας. Έχει ιδρύσει και εκπαιδεύσει ομάδες γευσιγνωσίας ελαιολάδου και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας. Είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση των αντίστοιχων εργαστηρίων της χώρας κατά ISO 17025. Στο σεμινάριο του ΤΕΙ αναπτύσσει τα εξής θέματα:
• Η ισπανική τεχνική της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
• Η τεχνική της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ισπανικών ποικιλιών.
• Το νομικό καθεστώς της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά άλλων μεσογειακών ποικιλιών.
Antonio Giuseppe Lauro - Ιταλία
Σύμβουλος στην Περιφέρεια της Καλαβρίας στον τομέα του Ελαιολάδου και Panel Leader, αναγνωρισμένος από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Είναι ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού μεσογειακού ελαιολάδου Terra Olivo του Ισραήλ και συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Extrascape της Ιταλίας. Στη συνάντηση του ΤΕΙ παρουσιάζει τα θέματα:
• Η ιταλική τεχνική της γευσιγνωσίας ελαιολάδου και οργανοληπτικά ελαττώματα του ελαιολάδου.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ιταλικών ποικιλιών.
• Η τεχνική της παραγωγής του ελαιολάδου στην Ιταλία.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά άλλων μεσογειακών ποικιλιών.
Paul Vossen - Αμερική
Ιδρυτής του Συμβουλίου Ελαιολάδου της πολιτείας της Καλιφόρνιας, καθώς και της πρώτης ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Καλιφόρνιας, που αναγνωρίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, διδάσκει σε παραγωγούς και καταναλωτές πρακτικές παραγωγής και γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιολάδου. Στο σεμινάριο του ΤΕΙ Καλαμάτας έχει επικεντρωθεί στα εξής:
• Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου πέραν του Ατλαντικού.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδων εκτός Μεσογείου.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδων των χωρών του νέου κόσμου.
• Ελαιόλαδο «Made in the USA».
Της Μαρίας Νίκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου