Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η Ενωση Γονέων Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του ΠαιδιούΜε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11) πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε πόσο ξεχωριστή περίοδο στη ζωή του καθενός αποτελεί η παιδική του ηλικία. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντικό να αισθάνονται ότι περιβάλλονται με αγάπη αλλά και να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν και να παίζουν, τόσο από την οικογένεια όσο και από τους εκπαιδευτικούς φορείς, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν υγιείς ενήλικες, ψυχή τε και σώματι.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και προσέφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως

Παρά τα διεθνή κείμενα για την προστασία των παιδιών, όμως, τα οποία σημειωτέον σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, να υποσιτίζονται, να στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στοιχειώδους εκπαίδευσης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες πολεμικών συρράξεων, οικονομικού χάους, παιδικής εργασίας και πολλά ακόμη πεθαίνουν από τον ιό του AIDS ή άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης.

Όλοι οι πολίτες έχουμε χρέος να υπερασπίσουμε και να προάγουμε, κατά τρόπο ουσιαστικό, τα δικαιώματα του παιδιού, τα οποία πρέπει να είναι απολύτως κατοχυρωμένα όχι μόνο συνταγματικά – νομικά, αλλά και στην καθημερινή πρακτική. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν τηρείται ούτε στις πιο δημοκρατικές πολιτείες. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις δύσκολα αναγνωρίσιμες, γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να τις αποτρέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...